KIŠ LOREN: Ovo jelo je poreklom iz Francuske, da li ste ga nekada probali? Idealno je za večeru (RECEPT)

Magazin Praksa

08. 02. 2023. 000000 19:00

Photo: Shutterstock

Kiš vodi poreklo iz Franscuske, i zapravo je slana pita od prhkog testa sa filom od jaja i mleka. Ovom prilikom, predstavljamo vam recept sa slaninom i krastavčićima.

Sastojci:

200 g brašna
100 g putera
 malo soli
70 ml vode
100 g slanine
100 g šunke
100 g kiselih krastavčića
4 jaja
1 dl kisele pavlake

Foto: Shutterstock

Priprema:

- Krastavčiće i šunku iseći na kockice. Slaninu na manje listiće.

- U prosejano brašno sipati so, dodati hladan puter isečen na kokcice. Rukama utrljavati brašno u puter dok se   ne dobije mrvičasto testo. Dodati vodu i umesiti glatko testo.

- Testo razviti u krug malo veći od prečnika pleha (Ø 26 cm), prebaciti na nepodmazan pleh i podići ivice. Testo   malo izbušiti viljuškom.

- Slaninu propržiti. Na testo staviti slaninu (može se odliti mast, ja nisam), krastavčiće i šunku.

- Viljuškom razmutiti jaja sa pavlakom i preliti preko.

Peći na 200-220°C stepeni dok ne porumeni lepo odozgo. 

U fil možete ubaciti po želji i spanać sa feta sirom, ili naseckanu papriku i povrće koje volite.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU