Kako se prave SRPSKE KROFNE: Dva sastojka ih razlikuju od drugih
Receti za testo se razlikuju u detaljima, svaka domaćica ima neki svoj, a ove srpske će vas oduševiti. Ovo je starinski recept za omiljenu poslasticu koja se pravi sa mašću, a u nju se dodaje i rendana korica limuna koja daje divnu aromu. Bogato ih uvaljajte u prah šećer, a umesto toga možete da ih napunite domaćinskim džemom.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1 žumance
- 1 kašika masti
- 2 kašike šećera
- 1/2 kasicice soli
- korica limuna
- oko 500 g brašna
Priprema:
Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU