ORIGINALNA italijanska FOKAČA: MEKANO i HRSKAVO testo u 3 ukus,a osvaja na prvi zalogaj (RECEPT)
Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno proširilo se na sve krajeve sveta. Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.
Sastojci:
400 gr brašna za dizana testa
100 gr glatkog brašna
1 kesica suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 ml mlake vode
maslinovo ulje za premaz
Pročitajte još: Domaći sos za batake kojima niko neće moći da odoli: Uživaćete u ukusu
Za premaz od paradajza:
2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)
vinsko ili jabukovo sirće
1 vezica svežeg bosiljka
2 čena belog luka
Foto: Shutterstock
Za premaz od sira:
100 gr različitih kačkavalja po želji
1 grančica ruzmarina
Za premaz sa maslinama
10 maslina
maslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)
malo belog luka
Pročitajte još: Brzi KOLAČ OD VIŠANJA: Od samo par sastojaka napravite idealan desert
Priprema:
U posudi za mešenje, sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo "krene"). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo. Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta. Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.
Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom.
Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.
Kad testo naraste, razvucite ga oklagijom tako da dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni.
Poslužite dok je još toplo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU