DA LI PIJETE OVAJ ČAJ? Dobar je za bešiku i želudac, ali može da spreči i opadanje kose

Magazin Praksa

23. 01. 2023. 000000 17:06

Photo: Shutterstock

Rastavić je lekovita biljka koja potiče iz starih rimskih i grčkih vremena, a tradicionalno je korišćen za zaustavljanje krvarenja, zaceljivanje čireva i rana, za lečenje tuberkuloze i problema sa bubrezima. Rastavić sadrži silicijum, koji pomaže u jačanju kostiju, a često se koristi kao diuretik, ali i kao sastojak u kozmetici.

Ovo je biljka koju još zovu "konjski rep sa konjskom snagom".
Redovnim konzumiranjem čaja mogu se ublažiti grčevi u bešici i bolno mokrenje, a odličan je i za probleme koji se tiču kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože (ekcemi, atopijski dermatitisi, kontaktni dermatitisi). Pomaže kod čira na želucu, kao i kod upalih procesa organa za varenje.

Pročitajte još: Svakodnevno konzumiranje BELOG LUKA može doneti OSAM DOBROBITI VAŠEM ORGANIZMU: Blagotvorno deluje na ceo organizam

Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova u stomaku i kod bolesti kostiju. Čaj od rastavića blagotvorno deluje i na aterosklerozu i visok krvni pritisak, nervozu, malokrvnost, i na bolesti metabolizma.
Ova biljka odličan je saveznik i u industriji lepote. Može da pomogne kod opadanja kose, koje se može sprečiti redovnim konzumiranjem čaja, ali i ispiranjem kose svežim čajem od rastavića nakon svakog pranja. Zbog svog karakterističnog sastava, kao tonik se može koristiti pri tretmanima lica protiv bora, a kod upaljenih rana na koži se koristi kao obloga.

Foto: Shutterstock

Način pripreme: 

Supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta, pa procedite. Pijte tri puta dnevno pre jela po 2dl nezaslađenog čaja.

Čaj od rastavića možete piti svakodnevno, a zbog njegovog prijatnog ukusa nije neophodno konzumirati ga toplog, već ga možete piti i kada je hladan.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU