Naučnici otkrili zbog čega toliko volimo čokoladu: Nije zbog šećera
Da li ste i vi ljubitelj čokolade, možete da je jedete neograničeno i pitate se šta je to tako neodoljivo kod ove poslastice?
Istraživači sa Univerziteta u Lidsu u Engleskoj kažu da su razbili kod o tome šta čini čokoladu toliko neodoljivom. Oni su objavili svoje nalaze u novoj studiji objavljenoj u ACS Applied Materials and Interfaces. Istraživači kažu da se veliki deo žudnje svodi na to kako se čokolada topi u ustima. Do ovog zaključka su došli nakon što su ispitali svaki mehanički korak u procesu jedenja čokolade, piše Healthline.
Pročitajte još: "Kažu mi da sam USEDELICA jer nemam muža i decu, a ja nikad srećnija": Ispovest žene koja odbija da živi po STROGIM pravilima društva
Zašto čokolada budi takvo zadovoljstvo?
Rezultati njihove studije sugerišu da ljudi vole čokoladu uglavnom zbog osećaja i teksture sadržaja masti na njenim krajnjim slojevima, koji se razlažu u našim ustima dok žvačemo. Zadovoljstvo koje dobijamo od jedenja čokolade dolazi uglavnom od načina na koji naš jezik i pljuvačne žlezde komuniciraju sa sadržajem masti u čokoladi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU