Pet zdravih začina koji doprinose ukusu jela, a pozitivno deluju i na organizam
Poznato je da začini doprinose ukusu jela, ali bez sumnje utiču na zdravlje našeg organizma, a njihov spisak je prilično dugačak.
Bilje i začini ne samo da čine obrok ukusnim, već i pomažu vašem telu da se bori protiv infekcija, smanjuju upalu, poboljšavaju zdravlje srca i detoksikaciju. Začini takođe mogu igrati ulogu u kontroli težine dajući našim jelima ukus bez dodavanja kalorija. U stvari, neki začini mogu dovesti do veće termogeneze (sagorevanja energije) i sitosti.
Iz tog razloga odabrali smo nekoliko začina koji često nisu među prvim izborima većine ljudi.
Žalfija
Seme žalfije sadrži zdravu masnoću i neverovatno je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a one smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju sa bolestima srca, dijabetesom, artritisom i određenim vrstama karcinoma. Ujedno, žalfija pomaže i za balans pritiska, kontrolisanje krvi, dobra je za srce, smanjuje holesterol, ali i po tvrdnji mnogih poboljšava raspoloženje.
Pročitajte još: Sledite ovih PET saveta ako ne želite da vam uštipci, pomfrit i meso budu PUNI ULJA
Orah
Orasi su bogati vlaknima, magnezijumom, ali i antioksidansima kao što je, na primer, vitamin E. Poboljšavaju protok krvi i pomažu kod niskog pritiska, a možda najbolje od svega jeste činjenica da orahe možemo da dodamo u skoro svaki obrok i samo ćemo poboljšati ukus.
Začinska paprika
Mlevena začinska paprika se dobija sušenjem i mlevenjem zrelog ploda odabranih sorti industrijske paprike. Ako se odlučite za začinsku papriku, svakako ćete osetiti promenu ukusa, a ona će neretko biti pozitivna. Začinska paprika, između ostalog, ubrzava rad metabolizma tako što sagoreva masti i omogućava da ih vaš organizam brže prerađuje.
Kari
Kari ne samo što donosi specifičan ukus svakom obroku u koji ga odamo, već i pomaže našem telu. Naime, sastojci iz karija mogu da pomognu dijabetičarima u kontroli nivoa šećera. Na osnovu pojedinih istraživanja, pokazalo se da ima efekat i u borbi protiv kancera.
Pročitajte još: KAKO da vam tečnost prilikom kuvanja NE ISKIPI? Potrebni su samo ulje i krpa, neverovatno je jednostavano (VIDEO)
Maslac od badema
Maslac od badema obiluje zdravim mastima, kao i proteinima. Ujedno, odličan je izbor za sve koji žele puter bez dodatnog šećera, kao i konzervansa. Ukoliko ste mislili da je dobar samo za pravljenje grickalica, prevarili ste se pošto je fantastičan i kao dodatak brojnim jelima.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU