Sutra se mese VASILICE, ČESNICA ZA MALI BOŽIĆ: Tradicionalni kolač koji se pravi na praznik Svetog Vasilija (RECEPT)

Magazin Praksa

13. 01. 2023. 000000 15:30

Photo: Shutterstock

One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! Mogu se umesiti od kiselog ili lisnatog testa, ukrasiti na poseban način, a zajedničko im je što se prelivaju medom. Razlog je taj što se Sveti Vasilije Veliki naziva pčelom crkve Hristove, koji je vernicima darivao med, a bezbožnike “ubadao”svojom žaokom.
U pojedinim krajevima vasilica se pravi kao obična proja, ali se ukrašava na poseban način.
 

Pročitajte još: Večeras se dočekuje Pravoslavna Nova godina: Čuće se trubači, a nebo nad Srbijom goreće od vatrometa

-Vasilice sa medom-
Sastojci:

800 g brašna
200 g masti
40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
mlaka voda
med

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Sutra je SVETI VASILIJE VELIKI I MALI BOŽIĆ: Veruje se da morate ispoštovati ove običaje ako ne želite da vas prati maler i nesreća

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Nakon što je testo naraslo, razvijte svaku loptu u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na tanje trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na 200 stepeni C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU