Danas slavimo svetu VARVARU: Počinju važni običaji pred Božić
Varvara je u našem narodu poznata još i kao sveta Barbara.
poznatu u našem narodu i kao svetu Barbaru, čije se čudotvorne mošti danas nalaze u Kijevu.
Današnji praznik nije obeležen crvenim slovom, ali je u srpskom narodu izuzetno poštovan, a proslavlja se i kao krsna slava.
Ova stevtiteljka se smatra i zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara…
Danas se prema običaju „seje“ žito. Za tose koristi plitki tanjir ili činijica. Žito u njoj treba da ozeleni do Božića.
Pročitajte još: U susret NIKOLJDANU: Ovo bi trebalo DAROVATI domaćinima koji slave slavu
Kod nas je sačuvan običaj, iako nepoznatog porekla, da se danas kuva „varica“ od raznih žitarica, koja se jede narednih dana. Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod.
Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.
Postoji još jedno zanimljivo obeležje današnjeg dana - dan postaje duži, a noći sve kraće.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU