CRNI ILI BELI HLEB? Nutricionisti otkrili sve informacije vezane za čuvenu DILEMU

Isidora Čolaković

07. 12. 2022. 000000 07:00

Foto: Shutterstok

Dijetetičarka Ruši Parmar razrešila je dilemu mnogih. Kada se opredeljujemo koji hleb da kupimo, obično svi misle da je crni zdraviji od belog, pa tako ukoliko je neko na nekom režimu ishrane ili na dijeti, pre će se opredeliti za crni hleb, a beli će odmah izbaciti sa jelovnika.

“Kada je reč o hranjivim materijama, crni hleb definitivno ima više nutrijenata od beloga. I dok se crni hleb pravi od delova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, beli hleb pravi od takozvanih endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu belu boju“, objasnila je za portal Pinkvilla.

Pročitajte još: Predlog uz ručak: Posna salata prepuna vitamina (RECEPT/VIDEO)

Ono što je zanimljivo je da i crni i beli hleb imaju isto kalorija, ali je crni hranljiviji i bolji za ljude koji žele da smanje kilažu.

“Crni hleb svakako je mnogo zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrednosti crnog hleba zato posebno odgovaraju odraslima i osobama koje pokušavaju da skinu suvišne kilograme“, dodaje Parmar.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU