SRPSKA ŠLJIVOVICA: Dobila status kulturnog nasleđa UNESCO-a
Srpska tradicionalna rakija- šljivovica, dodata je na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Ujedinjenih nacija. Eksperti UNESCO-a okupljeni u Maroku ove nedelje, zaključili su da znanje i socijalna praksa koji se koriste tokom pripreme i upotrebe šljivovice, zaslužuju ovo prestižno priznanje UN-a.
Običaj pečenja šljivovice se prenosi s generacije na generaciju vekovima u Srbiji, pa je ovaj običaj postao deo nacionalnog identiteta.
''Srbi piju šljivovicu kada slave, kada su u žalosti, kada dočekuju ili idu u goste, obeležavaju važne datume, i to rade vekovima. LJudi čuvaju najbolje flaše za venčanja, rođenje dece i sahrane, i zato je ovo piće deo svakodnevnog života generacije Srba'', navodi Asošijeted pres.
Pročitajte još: Danas je jedan od najvećih HRIŠĆANSKIH praznika, VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: Žene bi trebalo da ispoštuju obavezno ovaj običaj
Šljivovica je takođe važan izvozni proizvod, i turisti ga obožavaju. Mala preduzeća koja proizvode ovu rakiju, kao i druge vrste voćnih rakija, procvetala su, i nude modernu ambalažu sa dizajnom koji povezuje savremeno i tradicionalno.
Pročitajte još: Na poslu, na druženju, u prirodi: Najzdravije UŽINE VAN KUĆE koje će dovesti figuru do savršenstva
Da bi bila kvalitetnija, šljivovica se ponkead čuva u buradi od hrastovine, što joj daje smeđu boju nalik viskiju. Takođe, sve je bolja što duže stoji. Ministarstvo je podnelo nominaciju za UNESCO 2021.godine, a ona se odnosi na ceo proces- od uzgajanja šljiva do pravljenja rakije.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU