Pletena pogača spremljena po baka Jelinom receptu: Osvaja izgledom i neodoljivim ukusom (RECEPT/VIDEO)

02. 12. 2022. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za pletenu pogaču za iskusnije domaćice. Osvaja pođednako svojim izgledom i penastim testom.

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 500-550 gr brašna
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml ulja

Pročitajte još: Recept za POSNO MEDENO SRCE: Zasladite dan uz ukusan kolač


Priprema:

  1. U mlako mleko dodati kvasac i dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti da naraste..
  2. Narasli kvasac sipati u vanglicu, dodati jaje, ulje, brašno, soi zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi 30 min. Prebaciti  na sto i podeliti na 12 jednakih dela. Svaki deo razvući u valjak dužine 59 cm.
  3. Na sredinu stola  poređati 6 valjka, a preko njih takođe 6 valjka ..
  4. Pletenje same pogače pogledajte na kanalu - nije teško samo treba pažljivo pratiti baku koja to polako radi da bi se shvatilo.
  5. Pogaču staviti u pleh 22cm  koju ste obložili pek papirom.
  6. Pokriti  folijom i krpom da odstoji oko 30 min. Naraslu pogaču po želji premazati žumancetom i posuti semenkama.
  7. Peći na 180-190 stepeni oko 40 min, pa pokriti krpom da omekša.



Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU