Odličan dodatak jelima, ali da li je potrebno da operemo KROMPIR pre pripreme?

Kristina LJubisavljević

03. 12. 2022. 000000 12:30

Foto: Shutterstock

Dobro se slaže sa većinom namirnica, pa je savršen dodatak brojnim jelima. Možete da ga pripremite u mnoštbo oblika, a uvek će biti ukusan.

S obzirom na to da se uglavnom peče, postavlja se pitanje da li krompir treba da se opere pre pripreme?

Ukratko, da. Veoma je važno oprati krompir pre same pripreme. Krompir se nalazi na listi proizvoda sa  pesticidima, tako da je posebno važno da se rešite svih štetnih ostataka. To je korenasto povrće, što znači da se uzgaja pod zemljom. Iz ovih razloga, važno je očistiti krompir, čak i ako planirate da ga ljuštite.

Pročitajte još: Rešenje za noćnu moru svih DOMAĆICA: Tri saveta koja će vam pomoći ukoliko ste kupili GORKE ORAHE

Kada jednom operete krompir, najbolje je da počnete odmah da ga pripremate, da ga ne odlažete. To je zato što krompir koji je opran može da postane leglo štetnih bakterija.

Kako očistiti krompir?

Počnite tako što ćete izabrati dobar krompir koji je čvrst na dodir i nema mnogo promena boje i fleke. Za čišćenje krompira nije potrebno mnogo vremena, potrebna vam je samo hladna voda i četka za povrće. Ako želite da kora krompira postana hrskava, obavezno ga osušite peškirom pre nego što počenete sa pripremanjem jela.

Krompir potopite u hladnu vodu da lakše skinete prljavštinu. Pustite da odstoji do 30 minuta. Izvadite krompir iz vode i istrljajte ga četkom za povrće pod hladnom tekućom vodom da biste uklonili prljavštinu.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU