Recept za PIHTIJE sa JUGA SRBIJE: Tradicionalni srpski delikates
Hladno vreme zahteva kvalitetnu i jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, mekane i kalorične. Spremaju se lako, a jedu se u slast.
Potrebno je:
- 2 sveže svinjske nogice
- 2 dimljene
- 2 juneće nogice
- 6 zrna bibera
- 2 lista lorbera
- 1 glavica belog luka
- 1 veza razne zeleni
- mleveni biber
- so
Priprema:
Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.
Pročitajte još: Vrhunska krem čorba od karfiola: Priprema se jednostavno, a obezbediće vašem telu neophodne vitamine i minerale (RECEPT/VIDEO)
Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.
Pročitajte još: Sitni čokoladni kolači sa keksom: Nikad jednostavniji recept, a ukusu nećete moći da odolite (RECEPT/VIDEO)
Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.
Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne.
Posuti tucanom paprikom i služiti kao hladno pređelo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU