Kako čaša vina dnevno utiče na bolove, zdravlje srca i nervnog sistema?
Često čujemo da ljudi piju vino da bi bili zdraviji, da bi razmišljali bolje i da bi ublažili bol. Verovali ili ne, postoji nauka koja potkrepljuje ove tvrdnje.
Ona se zasniva na delovanju supstance kojim obiluje crno vino,a koja se zove resveratrol.
Resveratrol
Ova supstanca dolazi iz jedinjenja koja se nalaze u opni grožđa. Obzirom da se crveno i crno vino fermentira duže sa ljuskom grožđa nego što je to slučaj sa belim, crno vino je to koje pruža najviše pogodnosti za zdravlje.
Brojna istraživanja potvrdila su dejstvo resveratrola na prevenciju raznih bolesti, kao što su rak, bolesti srca, neurološke bolesti i dijabetes.
Crveno vino je takođe bogato flavonoidima koji su vrsta antioksidansa. Antioksidansi pomažu u sprečavanju slobodnih radikala, da oštećuju ćelije.Osim u vinu, resveratrol se može naći i u nekim drugim biljnim namirnicama kao što su jabuke, borovnice, šljive i kikiriki.
Prevencija za moždani udar
Veza između alkohola i moždanog udara je vrlo kompleksna. Sa jedne strane, dobro je poznato da je alkohol jedan od glavnih faktora rizika za moždani udar, dok neke njegove vrste, a naročito vino mogu da deluju preventivno.
Umereno konzumiranje crnog vina smanjuje rizik od moždanog udara, ali i drugih neuroloških stanja poput zaboravnosti i problema sa kognicijom.
Ako pogledamo Francuze koji su poznati po tome što preferiraju crno vino, kod njih je stopa moždanih udara jako niska.
Ova statistika ima veze i sa njihovim načinom života i ishrane, ali je dokazano da je supstanca resveratrol kojom crno vino obiluje odgovorna za hemijske promene u telu koje smanjuju rizik od moždanog udara.
Da li je dobro piti vino za ublažavanje bolova
Resveratrol aslužan je i za ublažavanje bolova i upalnih procesa. Ovo jedinjenje ima sličan analgetički efekat kao aspirin što ga čini efikasnim sredstvom protiv bolova. Ipak, u slučaju hroničnog bola, vino nije rešenje protiv bolova, već je neophodno pronaći tačan uzrok i sistematično prići lečenju.
Ipak, za manje upale mišića i prolazne bolove, resveratrol može da pomogne, ali isključivo u preporučenim dozama, jer u suprotnom može da dovede do kontraefekta.
Koja su vina najbolja za zdravlje i gde kupovati
Pino noar je ubedljivo vino koje sadrži najveći postotak resvatrola u odnosu na sva ostala vina. Takođe, Pino noar ima niži sadržaj šećera i kalorija u odnosu na druga vina, a za njim sledi Merlo, pa Caberne koji takođe sadrži manje šećera. Kada su u pitanju navedene vrste, njih ima svaka vinoteka Beograd-a.
Ukoliko niste sigurni koji je najbolji odnos jačine, šećera i ukusa koji je po vašoj meri, prodavci u vinotekama obučeni su da vam detaljno pomognu oko ovih detalja, kao i svih dodatnih instrukcija vezana za vina, što je još jedna prednost kupovine u vinoteci.
Koliko vina je dovoljno?
Pitanje koje se postavlja jeste koliko je vina dovoljno za pozitivne efekte koje smo naveli.
Svi benefiti mogu se postići samo umerenim konzumiranjem vina. Ovo podrazumeva jednu čašu vina dnevno za žene i do dve čaše za muškarce.
U suprotnom, ukoliko se preporučena dnevna doza premašuje, povećava se i šansa za zdravstvenim rizicima koji su u vezi sa pojačanom konzumacijom alkohola.
Prekomerna kozumacija alkohola pak može dovesti do više bola, pojačanih upala, pa čak i do periferne neuropatije.
Ukoliko pak do sada niste pili alkohol, nema potrebe ni da sa time i počinjete. Postoje brojni drugi načini da poboljšate svoje zdravlje - uravnotežena ishrana, fizička aktivnost i zdrav način života mogu biti mnogo korisniji od čaše vina.