Kako da postavite STO ZA SLAVU: Evo gde treba da se nalazi escajg i zašto činije i ovali treba da budu iste boje
Svečano postavljen sto uključuje nekoliko delova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hleb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za jelo, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za belo vino.
Pravilno postavljanje stola u svečanim prilikama
Meni proslava je dosta širi od onog uobičajenog, tako da će zahtevati i više posuđa. Sve to posuđe treba dobro organizovati kako ne bi bilo previše elemenata na stolu.
Pročitajte još: Pogača sa crnim i belim susamom kojoj nećete moći da odolite: Laka i brza za pripremu, idealna i za početnike (RECEPT/VIDEO)
Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti. Viljkuška za jelo, salatu i velika viljuška za glavno jelo nalaze se sa leve strane tanjira dok se kašika i nož nalaze sa desne strane tanjira.
Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa leve strane se stavlja činijica za salatu i tanjir za hleb.
Pravilo je da se činije i ovali iznose se na sto tek kada svi sednu. Imajte na umu da te činije budu iste boje ili bar slične, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju među ostalim šarenim stvarima.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU