Hrana koja može pogoršati pamćenje i povećati rizik od nastanka demencije: Ograničite unos ovih namirnica
Iako tačan uzrok pojave Alchajmerove bolesti i demencije nije utvrđen, pojedini stručnjaci smatraju da hrana koju konzumiramo može poboljšati proces pamćenja ili pak doprineti pogoršanju kognitivnih funkcija.
Koja hrana može pogoršati proces pamćenja ako je konzumiramo u velikim količinama?
1. Prerađeni mlečni proizvodi
Prerađeni mlečni proizvodi poput topljenog sira mogu doprineti stvaranju plaka u mozgu. Neka istraživanja su pokazala da prerađena hrana može ubrzati proces propadanja mozga. Zbog toga, ove namirnice treba da svedete na minimum.
Pročitajte još: Četiri navike koje mogu da vam poboljšaju nivo energije: Promenite rutine
2. Beli hleb
Kolači, beli hleb i testenine takođe spadaju u namirnice koje treba da izbegavate. I ove namirnice mogu izazvati proces stvaranja plaka u mozgu i ostalih upalnih procesa u telu. Proizvode od belog brašna bolje je zameniti žitaricama od celog zrna.
3. Beli pirinač
Osim belog pirinča, tu spadaju i špagete, krekeri i kolači. NJihova konzumacija u velikim količinama može povećati rizik od nastanka plakova u mozgu i, posledično, pojave demencije ili Alchajmerove bolesti. Nađite zdrave zamene ovoj hrani - umesto belog koristite smeđi šećer, a umesto rafinisanih šećera koristite prirodne zaslađivače.
4. Kokice
Kokice sadrže diacetil, jedinjenje koje može povećati stvaranje amiloidnih plakova u mozgu. Jedno istraživanje sprovedeno pre deceniju, došlo je do rezultata da diacetil može povećati štetne efekte akumulacije proteina i povećati rizik od nastanka respiratornih i plićnih oboljenja.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU