Starinski RECEPT za RATARSKU pitu: Ukus će vas oduševiti (FOTO)

Isidora Čolaković

08. 11. 2022. 000000 20:30

Foto: Printscreen/YouTube - Uradi Sama- Ideje za kreativce

Idealno rešenje za doručak ili večeru koji će oduševiti celu porodicu. Znaćete da je testo dobro umešano kad celu jufku presečeš na pola, a ona bude šupljikava

Sastojci:

600 g mekog brašna tip “400”

25 g svežeg kvasca
2,5 dl vode
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 jaje za premazivanje

50 ml ulja
1 kašičica soli
350 g mladog sira
60 g masti
60 g putera
susam

Pročitajte još: Mnogo je recepata za KROFNE, ali OVAJ MORATE PROBATI: najlepše posne krofne (RECEPT) 

Pripreme:

U dublju posudu sipati mlaku vodu, razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna , te ostaviti na toplom da nadođe. Uvanglicu sipati polovinu brašna, dodati so, jaja, ulje i nadošao kvasac, zatim promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo.

Umešeno testo ostaviti da nadođe. Potom testo premesiti i podeliti na 9. jufki i ostaviti ih da miruju oko 20 min. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uzeti jednu jufku i rastanjiti je oklagijom. Staviti je u tepsiju pa premazati rastopljenom smesom od mast ii putera.

Preko staviti sira i preklopiti drugom korom.

Postupak ponavljati dok se ne utroši sav material. Poslednju koru premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Gotovu pitu iseći na trouglove pa je ostaviti da nadođe. Peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok ne porumeni, oko 45 min.

Foto: Printscreen/YouTube - Uradi Sama- Ideje za kreativce

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU