Starinski RECEPT za RATARSKU pitu: Ukus će vas oduševiti (FOTO)
Idealno rešenje za doručak ili večeru koji će oduševiti celu porodicu. Znaćete da je testo dobro umešano kad celu jufku presečeš na pola, a ona bude šupljikava
Sastojci:
600 g mekog brašna tip “400”
25 g svežeg kvasca
2,5 dl vode
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 jaje za premazivanje
50 ml ulja
1 kašičica soli
350 g mladog sira
60 g masti
60 g putera
susam
Pročitajte još: Mnogo je recepata za KROFNE, ali OVAJ MORATE PROBATI: najlepše posne krofne (RECEPT)
Pripreme:
U dublju posudu sipati mlaku vodu, razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna , te ostaviti na toplom da nadođe. Uvanglicu sipati polovinu brašna, dodati so, jaja, ulje i nadošao kvasac, zatim promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo.
Umešeno testo ostaviti da nadođe. Potom testo premesiti i podeliti na 9. jufki i ostaviti ih da miruju oko 20 min. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uzeti jednu jufku i rastanjiti je oklagijom. Staviti je u tepsiju pa premazati rastopljenom smesom od mast ii putera.
Preko staviti sira i preklopiti drugom korom.
Postupak ponavljati dok se ne utroši sav material. Poslednju koru premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Gotovu pitu iseći na trouglove pa je ostaviti da nadođe. Peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok ne porumeni, oko 45 min.
Foto: Printscreen/YouTube - Uradi Sama- Ideje za kreativce
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU