Mnogo je recepata za KROFNE, ali OVAJ MORATE PROBATI: najlepše posne krofne (RECEPT)
Krofne su mnogima omiljena vrsta poslastice, prave se raznih oblika i punjenja, prže se u ulju, ali ima i onih pečenih u rerni.
Dok se spremaju, njihov miris zavodljivo se širi prostorijom, pa podseća na detinjstvo i topli dom.
U nastavku pogledajte najlepši i najlakši recept za posne krofne.
Sastojci:
. 4dl mlake vode
. 1 funtica kvasca
. 1 kašika šećera i 1 brašna ( za kvasac)
. 1 kašika šećera
. 2 kesice šećera od vanile
. 1 narendana korica od limuna
. 1dl ulja
. 2dl kisele vode
. 1 kašičica soli
. 800g-1kg brašna
Pročitajte još: RINFLAJŠ: Predlog za ručak, glavno jelo i supa u istom loncu (RECEPT)
Foto: Shutterstock
Priprema:
Staviti izmrvljenu kockicu kvasca sa 2 dl mlake vode, 1 kašikom šećera i 1 kašika brašna da nadođe.
Kada je kvasac nadošao, zamesiti testo sa ostalim sastojcima, brašno ubacivati dok ne dobijete odgovarajuću gustinu testa, da se ne lepi, a malo brašna odvojiti za izradu krofni. Ostaviti umešeno testo da nadođe 30min. Naraslo testo se još malo razradi, pa se oklagijom razvuče na debljinu od otprilike 2cm, izvade se krofne kalupom ili čašom, i ostave da odstoje još 10min.
Kada se stavljaju da se prže, u neku dublju veću šerpu, obrnuta strana krofni se stavlja prva u vruće ulje, zatim se šerpa poklopi, prodrma kako bi se ulje lepo rasporedilo, a zatim se krofne okreću.
Pročitajte još: Recept za domaće BAJADERE: Napravite omiljnu slavsku POSLASTICU bolje neko ikad
Savet: u zagrejano ulje za prženje staviti par zrnaca pasulja, kako bi manje gorelo
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU