Kako zameniti svoju omiljenu NEZDRAVU HRANU zdravim namirnicama BEZ PATNJE

01. 11. 2022. 000000 10:01

Foto: Pixabay

Sve popularnija je tema pravilne ishrane i zamene uobičajene i najčešće štetne, masnije hrane zdravijom. Najčešći problem je prisustvo velike količine brašna i slatkog u ishrani, njihovo mesto treba da zauzme povrće, voće, proteini, biljne i životinjske masti, vlakna i tako dalje. 

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Realnost je da će hrana koja se sastoji od svih hranljivih materija koje su čoveku potrebne duže zasititi telo nego brza hrana. Stoga je izbor u ovom slučaju očigledan, a ako ipak odlučite da promenite ishranu i pređete na svetlu stranu, bolje je početi sa malim promenama. 

Trik broj jedan

U svaki obrok dodajte dovoljno vlakana, odnosno sveže povrće (grašak, prokulice, slatke paprike, brokoli, špargle, šargarepa), bobičasto voće (maline, kupine, ogrozd, borovnice i ribizle) i zelenilo (peršun, kiseljak, korijander), spanać , koper, rukola). Počnite sa malim porcijama, a zatim postepeno povećavajte količinu eksperimentišući sa različitim vrstama vlakana. Uzgred, tu spadaju smeđi pirinač, heljda, ovsena kaša, proso i biserni ječam.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Trik broj dva

Sledeći korak može biti smanjenje količine konzumirane soli i šećera, koji izoštravaju receptore, a sva jela bez njih automatski deluju bezobrazno. Sol se može zameniti soja sosom, a šećer za početak medom i zaslađivačima, a zatim potpuno napustiti.

Svi sladokusci koji ne mogu da zamisle svoj život bez kolačića, torte, parčeta torte ili sladoleda treba da shvate da u ovim proizvodima nema praktično ništa. Nakon njihove upotrebe, zasićenje je minimalno, a sadržaj kalorija je često veoma visok. Zato ih treba zameniti drugim zdravim slatkišima, uključujući voće i suvo voće, koji su odličan izvor vlakana i antioksidanata.  Odlična zamena za uobičajene deserte je voće ili belevski beli slez, koji sadrži veliku količinu vlakana, pektina, gvožđa, joda i cinka, kao i druge komponente korisne za telo. Prilikom izbora obratite pažnju i na sastav.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Trik broj tri

Ne bi trebalo naglo da odbijete brašno, jer postoji veliki rizik da se otresete i završite – najverovatnije noću – ono što niste ranije jeli. Zato postepeno uklanjajte pite i lepinje. Prvo smanjite njihov broj, a zatim pređite na proizvode sa dodatkom mekinja ili hleba od celog zrna ili hrskavog hleba, kao što je heljda. Oni ne samo da ne dodaju višak kilograma, već i pomažu u čišćenju tela i normalizaciji funkcionisanja creva i gastrointestinalnog trakta.

I uopšte, pokušajte da jedete raznovrsno i uravnoteženo, tada će vas misli o slatkišima ili proizvodima od brašna posećivati ređe. Pored toga, vaši večni saputnici biće dobra figura i dobro raspoloženje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU