Ne jača samo imunitet! Ovo su prednosti LIMUNA koje preporučuje KINESKA MEDICINA

27. 10. 2022. 000000 19:30

Foto: Pixabay

Limun je voće koje tradicionalno postaje sve popularnije sa početkom van sezone i hladnog vremena, a poslednjih godina se koristi i za tegobe za jačanje imuniteta. Ali zanimljivo, to nije njegova jedina prednost, ima mnogo više potencijala nego što smo mislili.

Osim vitamina C, u limunu ima mnogo drugih korisnih komponenti. Dakle, u ovom citrusu nema holesterola, ali ima puno kalijuma, dijetetskih vlakana, eteričnih ulja, organskih kiselina, vitamina C, A, kao i vitamina grupa E, PP, B.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Pektini prisutni u sastavu limuna blagotvorno utiču na aktivnost digestivnog trakta i pomažu u uklanjanju toksina. Sok ovog voća sadrži veliku količinu citrina, koji u kombinaciji sa vitaminom C jača krvne sudove, čini ih elastičnijim i pomaže u oporavku i oksidativnim procesima u organizmu. Pored toga, limun je jedina anjonska hrana na svetu. Činjenica je da je sva energija ćelija obezbeđena interakcijom negativno i pozitivno naelektrisanih čestica. Joni u svim ostalim namirnicama su pozitivno naelektrisani, a samo limun u kombinaciji sa drugom hranom obezbeđuje ćelijama neophodne procese za energiju.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Što se tiče dobro poznatih baktericidnih i antiinflamatornih efekata limuna, on ne samo da pomaže imunom sistemu da blagovremeno uništi patogene i pomaže u otklanjanju prehlade, već je, prema istraživanjima, efikasan u borbi protiv mikroba koji izazivaju tifus, difterija, kolera, malarija i druge bolesti. Pored toga, limun je u stanju da normalizuje nivo pH.

Kineska medicina

Sa stanovišta kineske medicine, za emocionalne simptome kao što su nedostatak aktivnosti, slabost i letargija, preporučuje se dodavanje limuna i limete u hranu kako bi se izbalansirali elementi u telu. Važno je imati na umu da dragocena svojstva limuna nestaju kada se zagreju. Zbog toga, da bi se sačuvali vitamini, limun treba staviti u tople napitke nakon što se ohlade. Dobar način da sačuvate prednosti limuna je da napravite začin od kore limuna i čuvate ga u zamrzivaču. Možete napraviti začinjenu mešavinu koristeći crni biber, so, beli luk, luk i kurkumu.

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Popularna navika da se voda sa limunom pije na prazan stomak poslednjih godina nije samo trend, već način koji preporučuju nutricionisti da pomognu svom zdravlju. Počevši dan čašom vode sa limunom, telo će obezbediti korisne vitamine i minerale: porciju vitamina C, kalijuma, pomoći varenju i ojačati imuni sistem.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU