Nemoguće joj je odoleti: Keks torta sa kafom spremljena po baka Jelinoj recepturi (RECEPT/VIDEO)
22. 10. 2022. 000000 08:40
Iz bakine kuhinje stiže nam recept za omiljenu čokoladnu tortu sa keksom. Idealno kremast i hrskav desert za subotu.
Potrebno je:
- 600 gr keksa
- 150-200 gr čokolade za kuvanje
- 150 gr maslaca ili margarina
- 200 gr mlevenih oraha
- 2 pune kašike gustina
- 1/2 l mleka
- 3 jaja
- 100-150 gr šećera
- 1 kesica vanilinog šećer
- mleko 200 gr + nes kafa kesica
- 1 kašika ruma
Pročitajte još: Baka Jelin recept za najmekšu pogaču koju ćete probati: Osvaja na prvi zalogaj (RECEPT/VIDEO)
Priprema:
- Jaja sa šećerom (oko 100 gr) umutiti malo mikserom, pa staviti na paru. Mešati sve dok se ne zapare i zgusnu. Ubaciti čokoladu i seckan puter ili margarin. Kad se istopi dodati mlevene orahe i na kraju rum. Ostaviti u frižideru da se stegne oko 30 minuta.
- U skuvano mleko dodati vanilin šečer, a gustin rastvoriti u malo mleka. Dodati šećera po želji pa zakuvati gustin.
- Pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. Dodatavati u gustin i ohlađenu čokoladu i dobro sjediniti.
- 200 ml mleka zagrejati dobro i dodati nes kafu, pa provući keks kroz smesu. Natopljeni keks ređati u pleh veličine 30x20 cm. Svaki red premazati filom do utroška.
- Odozgo takođe premazati filom ili preliti rastopljenom čokoladom.
- Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i upije.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU