Sedam RAZLOGA zbog kojih treba da jedete SARDINU: Ova namirnica može imati jako POZITIVAN uticaj na zdravlje
Sardina je gotovo neizbežna u redovnoj ishrani. Mnogima možda nisu omiljene, ali sardine su veoma korisne za normalno funkcionisanje organizma.
1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno deluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.
2. Čuva zdravlje kostiju
Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.
3. Čuva zdravlje tiroidne žlezde
Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlezde.
4. Obezbjeđuje telu dovoljnu količinu vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje celog organizma.
Pročitajte još: Sorta kupusa SRPSKI melez je idealna za pripremanje ZIMNICE: Tolerantna je na hladnoću, a može vam UŠTEDETI novac
5. Smanjuje apetit
Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbijediti osećaj sitosti i do nekoliko sati.
6. Kontroliše nivo šećera u krvi
Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji deluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera. Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.
7. Poboljšava izgled kože
Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU