Sorta kupusa SRPSKI melez je idealna za pripremanje ZIMNICE: Tolerantna je na hladnoću, a može vam UŠTEDETI novac
Ukoliko vam je potreban kupus za pripremanje zimnice, sorta srpski melez je pravi izbor. Ovo čudesno povreće spada u sorte kupusa koje se kod nas najčešće gaje za jesenju upotrebu.
Od ove sorte kupusa se dobijaju glavice ujednačene veličine, a ono što ih izdvaja od ostalih jeste to što ima veliki broj listova po glavici. Što svima nama, priznaćete, u ovim vremenima, mnogo znači za uštedu u domaćinstvu.
Prema rečima stručnjaka kupus je biljka koja je tolerantna na hladnoću, što znači da je možemo brati čak i kada prođe prvi mraz, te se često može videti u baštama naših domaćica, ali i na na trpezama.
Oni koji su se odlučili da ovu povrćku kosriste za zimnicu, savet je da glavice kupusa koje će koristiti za pripremanje zimnice najbolje je da nakon branja ostavimo da odstoje nekoliko dana. Nakon toga, možemo ih poređati u burad ili bačve i ukiseliti ih. Najbolje vreme za njegovo kiseljenje jeste krajem oktobra i početkom novembra kada se i bere.
Takođe, poznato je da je sorta srpski melez dobra i za salatu, zato što sadrži dovoljno vode, odnosno, veoma je sočna.
Pročitajte još: Kompot od jabuka i šljiva: Poslastica koju su spremale naše bake (RECEPT)
Evo recepta kako da spremite savšenu zimnicu od srspkog melez kupusa
Pre svega očistite glavice od spoljnog lišća. Nožem izdubite kočanjku ili napravite kraće rezove u obliku krsta, pa posložite glavice u bure. Na primer, za bure od 120 litara, trebaće vam između 50 i 60 kilograma kupusa. Kada ste glavice poređali i uglavili, ubacujete slanu vodu. U bure pomenute veličine staje oko 60 litara vode, koju ćete dodavati raspoloživim sudovima i u njih prethodno dobro otopiti so. Na ovu veličinu bureta i količinu kupusa biće vam potrebno dva i po kilograma soli. Posle toga, površinske glavice u buretu treba pritisnuti letvicama da ih voda u celosti prekrije - i narednih dana zaslanjenu vodu pretakati nekoliko puta pomoću slavina ili creva.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU