"Srpski KAVIJAR" po recepturi iskusne domaćice: Tajna je u paprici koja je kao "slonovo uvo"
Jesen je godišnje doba kada se sokacima širi miris pečene paprike koja će završiti u tegli kao izvrsna zimska poslastica. I gotovo da nema kuće na selu koja nema smederevac na kome se ovih dana uveliko peče paprika i ostavlja tzv. "srpski kavijar" ili ajvar bez kojeg nema zime
- Kada dođe jesen probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog smederevca širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica ona naša srpska u ovim jesenjim danima nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke jer sezona pečene paprike uveliko traje kao i priprema zimnice. Kod nas je tradicija pravljenja ajvara onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku ‘kako je moja baka umela da kaže onu kao dlan’ ili ‘slonovo uvo’ uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera - kaže Jelena Lazarević.
Pročitajte još: VALTER BRANI KOLAČE: Kad Bata Živojinović, "masovni ubica Nemaca", pravi omiljeni slatkiš - to mora da bude slatko (RECEPT)
Ova vredna domaćica otkriva, da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi i rada. Ipak kako kaže za dobar ajvar najbitnije je spremati ga na šporetu smederevcu.
- Po starom običaju pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, sledećeg dana se ljušti, cedi, melje. A onda kreće prženje i dugo mešanje na smederevcu u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji. Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus srpskog kavijara uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti - ističe domaćica iz Topole.
Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU