Recept za kolač od mandarina: Napravite pravu jesenju poslasticu

Kristina LJubisavljević

12. 10. 2022. 000000 11:40

Foto: Profimedia

Sadrži šećer, ali kiselost mandarina doprineće tome da ne bude preterano sladak, a divno karamelizovane mandarine zadiviće vas i terati da uzmete još jedan komad.

Priprema je poprilično jednostavna, a rezultat će biti u potpunom neskladu s tim. Kada proveravate da li je kolač pečen, možete to da uradite kao i obično čačkalicom, ali ona ne mora da bude potpuno čista. Ako bude čista, to će značiti da je kolač previše pečen – neka ostane koja mrvica na čačkalici.

Pročitajte još: Spoj zdravog i ukusnog: Faširane šnicle sa brokolijem - spremaju se brzo i lako, a mališani ih obožavaju (RECEPT/VIDEO)

Sastojci:

  • 6-8 mandarina – isečenih po širini na pola ili ako su veće na tri kriške
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1/3 šoljice biljnog ulja
  • 1 šoljica šećera
  • 1 šoljica mleka – kravljeg ili bilo kojeg biljnog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 2/3 šoljice brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Marmelada, otopljena

Priprema:

Nauljite okruglu posudu za pečenje maslacem i pospite lagano šećerom. Stavite kriške mandarina na dno posude. Pomešajte mleko, sirće, vanilu i ulje. U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo.

Mokre sastojke dodajte u suve i pomešajte dok se ne spoji. Smesu sipajte na mandarine i pecite 25-30 minuta na 180 stepeni.Kad je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 10-ak minuta, pa ga preokrenite naopačke i prekrijte otopljenom marmeladom.

Pročitajte još: Torta koju možete jesti bez griže savesti: Nema brašna i šećera, a pravi je užitak za sva čula (RECEPT/VIDEO)

Umesto marmelade, ako imate malo više strpljenja i vremena, možete kolač preliti glazurom od narandže. Pomešaj 2 šoljice šećera, 2 kašike maslaca, 4 kašičice soka od narandže i ½ kašičice narandžine korice. Prelijte preko ohlađenog kolača.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU