Drvene daske i varjače PRAVILNO SE PERU na jedan način: Deterdžent nije dovoljan
Drvene daske i varjače neizostavan su deo svake kuhinje. Međutim, skoro svi ih peru kao i metalno posuđe.
Drveno posuđe nije dovoljno proprati ispod mlaza vode jer se mnoge bakterije i mikrobi zadržavaju na ovim površinama. Osim što je neophodno koristiti vodu i deterdžent, potrebno je da ih povremeno sterilišete. Ovaj korak je naročito potreban ako je drvena površina došla u kontakt sa sirovim mesom ili jajima. Kada ih operete, položite drvene varjače i daske u pliću činiju pa sipajte troprocentn hidrogen preko njih. Pustite da odstoji oko 15-ak minuta pa dobro isperite.
Pročitajte još: Da li ste znali da u veš mašini postoji skriveni deo? Morate da ga čistite četiri puta godišnje (VIDEO)
Za održavanje drvenog posuđa, bilo bi dobro da povremeno utrljate mineralno ulje u drvo. Možete upotrebljavati ulja koja se koriste u ishrani.
Važno je da se oprano posuđe dobro osuši. Nakon sušenja krpom, ostavite varjače i daske da se potpuno osuše na vazduhu. Tako ćete umanjiti mogućnost da se razviju štetni mikroorganizmi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU