Jabuke svi vole, a evo zbog čega ne treba bacati njihovu koru
Zbog toga se preporučuje, da jabuku nikako ne ljuštite, već da je jedete zajedno sa korom.
Pročitajte još: Đus ili mleko? Evo šta je bolje popiti ujutru
Većina vlakana je u kori
Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.
Puna je vitamina
Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.
Ublažava probleme s disanjem
Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Studija koja je sprovedena pre skoro dve decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Pročitajte još: Da li je dobro da vežbamo pre spavanja? Evo kako utiče na san
Održava vitku figuru
Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU