Jabuke svi vole, a evo zbog čega ne treba bacati njihovu koru

11. 10. 2022. 000000 07:30

Foto: Pexels

Zbog toga se preporučuje, da jabuku nikako ne ljuštite, već da je jedete zajedno sa korom.

Pročitajte još: Đus ili mleko? Evo šta je bolje popiti ujutru

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

Puna je vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Ublažava probleme s disanjem

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena pre skoro dve decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Pročitajte još: Da li je dobro da vežbamo pre spavanja? Evo kako utiče na san

Održava vitku figuru

 Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU