Sada je idealno vreme za ovaj slatkiš: Spremite SUTLIJAŠ prema jednostavnom receptu
Sutlijaš se jede topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Dužim kuvanjem oslobađaju se molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko. Rezultat je mekana kremasta masa u kojoj se i dalje mogu uočiti pojedinačna zrna pirinča. Zbog takvog svog izgleda i sličnosti sa pudingom, ponekad se naziva i pudingom od pirinča.
Pročitajte još: Čokoladnija i ukusnija verzija ledenih kocki: Sa kakao filom koji se pravi lakše i brže (RECEPT/VIDEO)
Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća. Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.
Sastojci:
- 1 šolja pirinča
- 800 ml mleka
- kesica vanilin-šećera
- šećer po ukusu
- cimet
Pročitajte još: Pomfrit ot tikve: Iskoristite jesenju namirnicu za pravljenje mnogima omiljenog jela
Priprema:
Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
BONSU VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU