Čokoladnija i ukusnija verzija ledenih kocki: Sa kakao filom koji se pravi lakše i brže (RECEPT/VIDEO)
06. 10. 2022. 000000 12:30
Ledene kocke mnogima su omiljena poslastica. Ovaj starinski kolač pravi se od čokoladne kore, belog fila, a preko ide glazura. Ali, umesto na klasičan način, možete oprobati jedan malo drugačiji recept.
Fil je čokoladniji i neodoljiv, a dobra stvar je što se sprema brže i lakše od originalne recepture.
Zasladite ovaj dan na najbolji način.
Sastojci:
Za koru:
- 80 gr brašna
- 30 gr kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 jaja
- 180 gr šećera
- 50 ml mleka + 50 ml
- 50 ml ulja
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 100 gr krem sira
- 3-4 kašike šećera u šrahu
- 1 kašika kakaoa
Za glazuru:
- 40 gr kakaoa
- 50 gr šećera
- 200 ml mleka
- 20 gr putera
Priprema:
- U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
- U drugoj činiji umutite jaja i dodajte prstohvat soli. Potom dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane penasta. Sipajte 50ml mleka i ulje i nastavite da mutite. Krenite postepeno da dodajete suve sastojke. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu smesu.
- Dno pleha premažite puterom (uključujući i ivice) i pospite brašno. Smesu potom sipajte unutra
- Pecite je na 170 stepeni oko 30 do 35 minuta.
- Paralelno dok se peče kora, umutite slatku pavlaku, krem sir i šećer u prahu. Dodajte kakao, pa mešajte dok se ne sjedini masa.
- Koru probušite čačkalicom na nekoliko mesta pa prelijte je sa 50ml mleka.
- Kada se ohladi, sipajte fil.
- Za glazuru u šerpi promešajte kakao, šećer i mleko. Kuvajte i mešajte paralelno da se ne bi stvorile grudvice. Na kraju kad smesa proključa dodajte puter.
- Sipajte preko fila, pa ostavite da se stegne kolač.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU