Starinski, zaboravljenji RECEPT za pasulj - RIČET: U Jugoslaviji nije postojala domaćica koja ga nije spremala
Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Sastojci:
200 g pasulja
200 g oljuštenog ječma
1 crni luk
1 šargarepa
1 kašika masti
70 ml paradajz soka
2-3 čena belog luka
1 kašika brašna
suvo meso ili slanina
Pročitajte još: Napravite najbolji LESKOVAČKI ajvar: Tajna je u jednom DETALJU koji se dodaje tokom kuvanja
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta. Prijatno, uživajte!
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU