Napravite najbolji LESKOVAČKI ajvar: Tajna je u jednom DETALJU koji se dodaje tokom kuvanja

Isidora Čolaković

27. 09. 2022. 000000 16:00

Foto: Profimedia, Pixabay

Za leskovački ajvar postoji više recepata, ali svaki je najukusniji, a oni koji su ga probali, kažu da boljeg specijalita ove vrste nema.

Kako se pravi leskovački ajvar?

Potrebno je za pripremu: 12 kg pečenih paprika, 1 l ulja, šest kašika šećera, šest kašika soli i četiri kašike esencije.

Priprema: u veliku šerpu sipati ulje, šećer, so i esenciju i kuvati na tihoj vatri da se sjedini. Potom dodati pečenu i samlevenu papriku, mešati, najpre slabije, a potom sve intenzivnije, na jakoj vatri. Tako sat vremena. Vruć ajvar sipati u vruće tegle i zatvoriti. Ne treba dodavati konzervans.

Tu je još jedan recept.

Potrebno je: 10 kg crvene paprike kvalitetne, 2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu, 1 l ulja, 1-2 kašike esencije ili sirće, beli luk, so. Po ukusu, moete dodati i manje ulja.

Priprema: papriku lepo oprati, osušiti potom krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavitiu najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari da bi se lakše ljuštila.

Papriku potom ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti da odstoji preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise. Sutradan papriku samleti na mašini za meso. Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Pročitajte još: Desert naših baka koji vraća u detinjstvo: Neodoljiva poslastica spremna u par koraka (RECEPT/VIDEO)

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje treba da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne dobije željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar, na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre, dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni. Tegle puniti kašikom, povremeno "izlupati" kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići. Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na zamračeno mesto.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU