Ovaj VITAMIN telo ne proizvodi: 5 namirnica koje morate uneti u ishranu da bi ga nadoknadili
Vitamin E je snažan antioksidans i hranljiva materija rastvorljiva u mastima, što znači da mu je potrebna mast da bi se apsorbovao.
Uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala.
Povezujemo sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi.
Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.
Pošto telo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas.
Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama, tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno.
Izvori vitamina E:
Bademi
Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici.
Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.
Semenke
Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E.
Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.
Pročitajte još: Marinada za piletinu od jogurta: Uživajte u drugačijem ukus
Ulja
Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.
Lisnato zelenilo
Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E.
Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.
Avokado
Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama.
Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin.
Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU