Saveti uz koje namirnice mogu da budu duže sveže: Šta treba uraditi sa mlekom, a kako upakovati sir?
Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo previše namirnica, pa im istekne rok dok stignemo da ih pojedemo.
Posotje mali trikovi koje možemo da uvedemo i da maksimalno iskoristimo ono što imamo na zalihama umesto da kupujetemo nove namirnice.
Posolite otvoreno mleko
Zvuči čudno, ali postoji razlog. Otvoreno mleko može da ostane sveže između četiri i deset dana. Dodavanje samo prstohvata soli pakovanju odmah nakon otvaranja može da pomogne da ostane sveže tokom dužeg perioda. So je konzervans, tako da pomaže u zaustavljanju rasta bakterija. Takođe je u tako maloj koncentraciji da ga nećete ni primetiti u jutarnjoj šoljici. Međutim, obavezno dobro protresite pakovanje.
Pročitajte još: Trik koji će oduševiti domaćice: Evo kako na brz i jednostavan način da omekšate meso
Čuvajte mleko u najhladnijem delu frižidera
Takođe ne bi trebalo da čuvamo mleko u vratima frižidera, jer je to zapravo najtopliji deo frižidera. Ako možete, čuvajte mleko na zadnjoj strani srednjih ili viših polica, gde će biti bliže sistemu za hlađenje. Hladno mleko traje mnogo duže od toplog mleka!
Umotajte tvrdi sir u papir za pečenje
Plastična ambalaža "guši" sir, što može da utiče na rok trajanja. Umesto toga umotajte tvrdi sir u papir za pečenje. Ovo sprečava da se sir isuši, ali i zadržava višak vlage i sprečava rast buđi. Tvrdi sir obično može da traje i do četiri nedelje ako se pravilno čuva u frižideru.
Operite povrće sirćetom
Pranje povrća sirćetom čisti mnogo bolje od vode. Sirće dezinfikuje, čisti i uklanja sve bakterije, a i duže održava hranu svežom. Ipak, ne treba da sipamo sirće po celom voću ili povrću. Umesto toga, napravite rastvor koji je 1:3 u odnosu sirćeta i vode u posudi. Ostavite povrće u smesi 15 minuta, a potom dobro isperite i osušite.
Pročitajte još: Greška koju svi pravimo: Da li znate kako se pravilno seče hleb
Držite banane odvojeno od drugog voća
Svako voće proizvodi određeni nivo gasa poznat kao „etilen“. Neki proizvode više od drugih, to su jabuke, breskve, kruške, dinje i avokado. Banane proizvode veću koncentraciju kada su spremne za sazrevanje kako bi se ubrzao proces zrenja, što ubrzava sazrevanje obližnjeg voća.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU