Napravite omiljenu ZIMSKU POSLASTICU po TRADICIONALNOJ recepturi: KOMPOT koji će svi ukućani obožavati (VIDEO)
Mnoge domaćice su počele sa pripremom zimnice. Jedno od nezaobilaznih jela je svakako kompot. Ovu poslasticu svi vole, bilo da su u pitanju mališani i stariji ukućani, to je slatkiš koji cela porodica obožava.
Zbog toga je jako važno da kompot spremite po proverenoj recepturi. Ovaj recept se ranije koristio. Trik je u tome da voće ne sme da se kuva na visokim temperaturama, jer tako gubi hranljive sastojke.
Takođe je veoma bitno da ne skidate koru jabuka i kruški jer se i u njoj nalaze sastojci koji su veoma zdravi.
Potrebni sastojci:
- Jabuke, kruške, breskve ( količine su po vašem izboru, nema striktnog pridržavanja mera jer ne pravimo nikakve rastvore niti išta mešamo pa da moramo da imamo mere, pravite koliko volite )
- Na svaku teglu ide po 2 kašike šećera ( može da ide i više, ovo je neka umerena količina jer u tegle dodajemo i vodu, ako volite slađe slobodno stavite )
- Na svaku teglu još ide po 2 kašike limunovog soka, opet ako želite izražajniji ukus limuna stavite više
- Soda bikarbona
- Tegle, poklopci, krpe, lonac
Način pripreme:
Oprane tegle i čiste poklopce stavljamo u rernu na 100 stepeni 20 minuta da se sterilišu.
Prvo peremo voće, svaku turu voća pospemo sodom bikarbonom i prelijemo vodom.
Rukama uzimamo svaku voćku i dobro je protrljamo, sve dok ne počne da škripi, tada je potpuno čista.
Odlažemo u drugu posudu.
Kruškama i jabukama skidamo peteljke i vadimo seme, dok breskvama vadimo koštice i gulimo kožicu.
Naizmenično u svaku teglu seckamo po malo jabuka, krušaka i bresaka.
Kada utrošimo svo voće u svaku teglu stavljamo po dve kašike šećera i dve kašike soka od limuna, pa nalivamo vode.
Čvrsto zatvorimo poklopcima.
Pročitajte još: Recept za STARINSKI MAKEDONSKI ajvar: Sprema se brzo i lako, a ukus će vas oduševiti
U lonac stavljamo čistu krpu i slažemo tegle, ali tako da se ne dodiruju, jer kada voda bude vrila da ne kuckaju jedna o drugu.
Nalivamo vodu do čepa i stavljamo na srednju vatru da vri 20 – 30 minuta.
Gasimo vatru i ostavljamo tako da se hlade tegle zajedno sa vodom.
Najbolje je to uraditi uveče pa preko noći se sve to hladi.
Ohlađene tegle obrišemo od vode i ostavimo na suvo i hladno mesto do konzumiranja.
Uživajte, prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU