Ovih šest vrsta namirnica MOGU UBRZATI PROCES STARENJA: Smanjite njihovu konzumaciju na minimum

31. 08. 2022. 000000 19:30

Foto: Pexels

Svaka promena počinje od ishrane.

Često zanemarujemo koliki uticaj izbor hrane ima na naše zdravlje.

Naravno, starenje ne možemo da zaustavimo, ali možemo da ga usporimo.

Međutim, ako se godinama loše hranimo, to će neminovno ubrzati proces starenja.

Pročitajte još: Kore ovog voća i povrća nikako ne bacajte u smeće: Sadrže mnogo korisnih elemenata

Stručnjaci navode šest namirnica koje morate što više da izbegavate:

Pomfrit

Svoju glad i želju za slanim često utolimo prženim krompirom, ali hrana pripremljena na ovaj način, uz dodatak soli, nepovoljno utiče na kožu. Namirnice koje se prže u ulju na visokim temperaturama oslobađaju slobodne radikale, koji jako oštećuju ćelije i zasigurno ubrzavaju prve znakove starenja.

Čips od krompira

“Konzumacija transmasnih kiselina stimuliše interleukin 6 u telu”, objašnjava Lisa Hajim, osnivačica “The WellNecessitiesa”, i dodaje: “Interleukin 6 marker je upala koja je povezana sa starenjem. Osim toga, pržena hrana može da oslabi ćelijsko disanje i da smanji imunološke funkcije u telu. Ako žudiš za nečim hrskavim, isprobaj krekere od integralnih žitarica ili naseckano povrće poput štapića tikvica ili celera”.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi nekome zaista mogu da zadaju probleme. Naučnici su potvrdili da mleko može da dovede do pojave akni, ali i do nastanka bora na licu. Nekome mlečni proizvodi utiču na upale u telu, dok drugima baš prijaju. Sve zavisi od osobe, do osobe.

Pročitajte još: Da li se budite u toku noći? Telo vam šalje signal da usporite i proverite da li je sa vašim zdravljem sve u redu

Gotovi i zaleđeni obroci

Zaleđeni obroci često su bogati natrijumom. Natrijum pridonosi zadržavanju vode i celokupnom podbulom i ostarelom izgledu.

Slatkiši

– Prerađeni šećer može da dovede do insulinske rezistencije i debljanja. Osim toga, preteran unos slatkiša može negativno uticati na zdravlje zuba, a jedno je sigurno, ništa te neće brže postarati od pokvarenih zuba – navodi nutricionista Orlik Levi.

Alkohol

Povremena čaša vina ne šteti, ali ispijanje prekomerne količine alkohola, posebno slatkih pića, uzrokuje slobodne radikale. Alkohol takođe oduzima telu vitamin A, antioksidans koji je neophodan za obnavljanje stanica.

Zato, ako konzumirate alkohol, radije posegnite za pićima bez dodanih šećera, poput vina. Takođe, pripazite da alkohol unosite u umerenim količinama i unosite dovoljnu količinu vode.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU