Jelo u kome su uživali SULTANI: Napravite najukusniji TURSKI GULAŠ
Priprema se od jagnjećeg buta, a možete ga spremiti i nekoliko dana ranije ili zalediti. Služi se u bešamel sosu i prelivu od patlidžana.
Pročitajte još: Obična kreda može značajno da nam olakša život: Rešite se problema koji nervira mnoge domaćice
Sastojci:
700 g jagnjetine iseckane na kocke
400 g iseckanog paradajza na kockice
250 ml mesnog bujona
1 manja paprika
1 luk
2-3 češnja belog luka
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica mlevenog tamijana
1 kašičica sušenog origana
so i biber po želji
ulje za dinstanje
Umak od patlidžana:
1,5 kg patlidžana
300 ml mleka
45 g narendanog tvrdog sira
3 kašike putera
3 kašike brašna
so i biberpo želji
Priprema turskog gulaša:
Komadiće jagnjetine začinite sa solju i biberom. Luk naseckajte na manje komade, kao i papriku. iseckajte na sitno i beli luk. U velikom loncu s poklopcem zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće jagnjetine i propržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.
Dodajte iseckanu papriku i beli luk, pa kratko prodinstajte. Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i prodinstajte sve zajedno oko jedan minut. Dodajte sveže iseckan paradajz, tamijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.
Kada tekućina uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša. Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.
Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša. Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.
Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.
Pročitajte još: BORANIJA SA PAVLAKOM U RERNI: Sjajna ideja za ručak po receptu iz BAKINE kuhinje (RECEPT/VIDEO)
Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU