Restoran koji usred Berlina radi po principu SRPSKIH baka: Na mesto se čeka mesecima, a od hrane se ništa ne baca
Restoran „Frea“ u prestižnom berlinskom kraju Mite ima jednostavnu logiku „Full taste, ziro waste“, a poznat je kao mesto koje ne plaća odnošenje smeća!
Pročitajte još: Kako da najbolje čistite grožđe od pesticida? Namirnicu koja vam je potrebna već imate u kuhinji
Kako je moguće da ništa ne bacaju? Ovo je rečenica koja se čuje za svakim stolom u berlinskom restoranu „Freja“. Odgovor je, u suštini, veoma jednostavan.
Tri koraka do 0 otpada
Kada su 2017. godine nutricionisti David i Jasmin Suši otvorili restoran u kojem će se služiti isključivo vegetarijanska hrana nisu ni sanjali da će postati poznat širom sveta.
- Da, mi smo prvi restoran koji ne baca hranu. To postižemo uz pomoć nekoliko principa. Prvi je da priprema jela traje izuzetno dugo, najčešće satim, ali ništa od otpadaka ne bacamo – otkriva tajnu Lorenco Mele, sušef.
Šta rade sa otpatcima?
Pošto svu hranu nabavljaju od proizvođača iz regiona Brandenburg, sve otpatke čuvaju u jednoj posudi, samelju ih i vrate seljacima koji ih posle toga koriste za đubrenje i ishranu stoke.
Foto: Magazin novosti
- Takođe, robu dobijamo uvek u istim posudama, pa nemamo kartone ili plastične kutije koje se lome i idu u đubre. Ne koristimo plastične kese za vakuum. Jednostavno, koristimo bakarne šerpe i tučane tiganje i ne koristimo kese – ističe Lorenco.
Prazni tanjiri
Lorenco godinu dana radi u restoranu „Freja“. On je sa Sardinije i kaže da mu je oduvek bio san da sprema jela posle kojih će gosti „omazati tanjir“.
- Drugi princip su male, ali izuzetno ukusne porcije. Naša večera ima pet jela i posle njih bukvalno ne moraju da se peru tanjiri.
Trenutno su na meniju salata od rukole, kelj u sosu od pečuraka, sorbe od brusnica, tikvice u sosu od paradajza, i sladoled od krastavca sa kremom od čaja.
Meni prema godišnjim dobima
Restoran nudi jednostavan meni od pet jela i kompletna večera (bez pića) košta oko 70 evra. Jela menjaju sezonski, pa tako će kelj, krastavce i listove pasulja uskoro zameniti cvekla, krompir i ostale namirnice iz okoline Berlina.
Pročitajte još: Hrana koja rashlađuje tokom visokih temperatura: Jedno jelo niko nije očekivao na listi
- U Brandenburgu je gotova sezona paradajza i uskoro će se na meniju pojaviti razne vrste rotkve i krompira – zaključuje Lorenco.