Da li je med uvek zdrav? Na ovaj način ga pretvarte u OTROV
Med je jako zdrava namirnica ali u njegovom konzumiranju ne bi trebalo preterivati. Svetski stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane ne preporučuju da mladi uzimaju više od dve do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno. Za osobe koje pate od određenih bolesti ne preporučuje se više od jedne kašike u toku dana.
Gojazne osobe i one koje boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije treba da budu oprezni kod unosa ove namirnice.
Pored ovoga, nutricionisti upozoravaju da je alergija na med jako česta i da svako može biti alergičan, bez obzira na uzrast.
Još jedna stvar koju mnogi rade kada koriste med, može biti veoma pogrešna. Naime, većina med dodaje u ključalu vodu. Zašto ovo nije ispravno?
Pročitajte još: Omiljena letnja poslastica ima i lekovito dejstvo: Evo u prevenciji kojih bolesti je DINJA odlična
Ako se med doda u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i proizvodi otrov. Ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već kad se prohladi i kad je tek topao. Temperatura vode ne bi trebalo da prelazi 40 stepeni Celzijusa.
„Med proizvodi dioksometil supstancu u ključaloj vodi, a to je otrov“, napominju stručnjaci.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU