Mišljenje stručnjaka: Najzdravija užina koja smanjuje rizik od nastanka moždanog i srčanog udara, a može sniziti i povišen pritisak
Kardiovaskularne bolesti zauzimaju neslavno prvo mesto po broju života koje oduzmu. Jedan od najčešćih uzroka nastanka ovih bolesti jeste neadekvatna ishrana.
Ishrana je jako bitna za naše zdravlje. Važno je da li imamo redovne obroke, šta konzumiramo i kada jedemo.
Voće i povrće poželjno je unositi umesto nezdravih grickalica, a naučnici posebno izdvajaju namirnice bogate kalijumom. Banane, avokado, losos obiluju ovim mineralom koji je potreban našem prganizmu. Kalijum je dobar u neutralisanju štetnog uticaja soli i snižavanju povišenog krvnog pritiska.
Profesor Lifert Vogt, vodeći istraživač sa Medicinskih centara Univerziteta u Amsterdamu, naglasio je koliko je bitna konzumacija namirnica bogatih kalijumom. On tvrdi da taj mineral pomaže u očuvanju zdravlja srca, ali i da je ženama posebno potreban.
Pročitajte još: Savet kardiologa: Ukoliko osetite BOL U GRUDIMA, ovo NIKAKO ne smete da radite
Kako se visok procenat soli u organizmu povezuje sa povišenim krvnim pritiskom, to može dovesti do srčanog i moždanog udara. Zato lekari preporučuju da se unos soli smanji, a kalijum pomaže da se preko urina izbaci višak soli iz organizma.
Učesnici ovog višegodišnjeg istraživanja bili su ispitivani o svojim navikama u ishrani, meren im je pritisak i uzimani uzorci urina kako bi se videlo koliko su kalijuma imali u telu. Potom je praćeno njihovo zdravstveno stanje dvadeset godina.
Žene koje su unosile kalijum u većim količinama imale su 11 posto manje šansi od nastanka infarkta u poređenju sa ženama koje su ga unosile u minimalnim količinama.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU