Kako do savršeno KREMASTOG PIRINČA? Uživajte u laganom ručku

Kristina LJubisavljević

01. 10. 2022. 000000 15:00

Foto: Profimedia

Pirinač je namirnica koja može da ide kao dodatak brojnim jelima, ali i da se služi samostalno. Ukoliko želite da malo promenite njegovu teksturu možete da napravite kremast pirinač.

Birajte pirinač kratkog zrna

U ovom slučaju preporučujemo beli pirinač jer pirinač bez opne ispušta više skroba i time rižoto postaje kremastiji.

Pročitajte još: "Ovo je grozno": Da li znate da su drvene varjače leglo prljavštine? Očistite ih pomoću ovog trika

Pirinač najpre propržite

Dinstajte ga zajedno s lukom i ostalim povrćem koje ste možda dodali (koren celera, mrkva…) i pržite sve dok ne postane pomalo staklast.

Prvo podlvanje neka bude s vinom

Najbolje je da vino bude sobne temperature. Ulijte onoliko koliko je naznačeno u receptu i neprestano mešajući sačekajte da alkohol ispari.

Svako sledeće podlvanje neka bude s temeljcem

Kada dodate temeljac nemojte prestajati mešati. Temeljac sipajte malo pomalo, tako da ga nikad ne bude previše. Dolijete li previše, biće vodenast, a tekućinu je lakše naknadno dodati nego oduzeti.

Pročitajte još: Hrana koja rashlađuje tokom visokih temperatura: Jedno jelo niko nije očekivao na listi

Mešajte, mešajte, mešajte. Razlog? Da bude kremasto, naravno.

Maslac i parmezan za kraj

Pred sam kraj nije loše dodati kockicu maslaca i šaku parmezana. Rižoto tada pustite da odstoji poklopljen minutu do dve i poslužite ga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU