Proverite pre nego što ih upotrebite: 12 namirnica koje verovatno DRŽITE PREDUGO U OSTAVI

Magazin Praksa

04. 08. 2022. 000000 14:30

Foto: Unsplash

Većina ljudi u svom domu ima spajž ili neko mesto u kuhinji koje ima tu ulogu. U špajzu najčešće držimo namirnice koje imaju iznenađujuće rokove trajanja. Mogu da traju mesecima, pa čak i godinama. Međutim, to što im rok upotrebe i dalje nije istekao, ne znači nužno da su oni dobri za konzumiranje.

Verovatno su vam poznati proizvodi koje nikako ne bi trebalo konzumirati nakon što im istekne rok, kao što su mleko ili sir, ali pored njih ima još dosta onih koje bi trebalo da proverite dva puta pre konzumacije, ako su dugo stajali u spajzu.

Ovo su neki od njih.

Kinoa seme

Foto: Unsplash

Rok trajanja celih crna kao što je kinoa u velikoj meri zavisi od njihovog sadržaja masti. Toplota, vazduh i vlaga tri su najveća neprijatelja celih žitarica. Ovi elementi mogu negativno uticati na njihova zdrava ulja, što kao posledicu može dovesti do užeglog zrna.

-Zrna uvek treba da izgledaju i mirišu slabo ili da nemaju aromu. Ako otkrijete buđav ili mastan miris, zrna nisu dobra za konzumaciju.-navodi Savet za žitarice San Dijega.

Kurkuma

Foto: Unsplash

Vaši omiljeni mleveni začini začini poput kurkume, aleve paprike i muškatnog oraščića generalno gube svoju moć nakon otprilike dve do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno po vaše zdravlje ali više neće dodavati ukus vašim receptima. Da biste proverili da li je začin i dalje dobar, uradite brzi test njuškanja i probanja i tako utvrdite da li je vaš začin još uvek svež.

Prašak za pecivo

Ista pravila važe za sastojke za pečenje. Kesice praška za pecivo i sode bikarbone vremenom će izgubiti moć "kvašenja", što će za vas značiti skroman odnosno "ravan" kolač. Njihovu "moć nadizanja" možete testirati malim eksperimentom u vašoj kuhinji. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate sodu bikarbonu sa sirćetom i prašak za pecivo sa vrelom vodom. Ako se zapene i krenu da bubre, znači da su sastojci još uvek dovoljno sveži za pečenje.

Orasi i semenke

"Orasi i semenke obično sadrže veliku količinu ulja u sebi koja nakon nekoliko meseci u vašoj ostavi užegnu" rekao je za "Insajder" Trig Siverson, kuvar i suosnivač Feel Good Foods-a.

Znaci užeglosti oraha i semena su miris trave, kao i taman i uljani izgled. A kako bi ste ostvarili optimalnu svežinu i dugovečnost orašastih plodova, stavite ih u kesu za zamrzivač i slobodno ih držite u frižideru i po godinu dana.

Žitarice

Foto: Unsplash

Nakon tri meseca, otvorena kutija žitarica će postati ustajala od izlaganja vazduhu. Sa druge strane zatvorena kutija bi trebalo da traje do godinu dana. Međutim, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti.

"Ako jedete žitarice sa užeglim orašastim plodovima ili plodovima niste izloženi nikakvom riziku" rekla je Dženifer Kaplan, instruktor na američkom kulinarskom institutu, za TODAY Food i dodala:

- Najgori neželjeni efekat može biti neprijatan ukus.

Pročitajte još: Čuvajte BELI LUK na ovaj način i produžite mu rok trajanja i do 6 meseci

Slatkiši

- Kod slatkiša, veći je problem kvalitet od isteka roka, rekao je za bestfoodfacts.org dr. Fadi Armouri, član Instituta za nauku o hrani ali napomenuo:

- Generalno, slatkiši se veoma teško kvare zbog malog procenta vlage koji sadrže, mada sve to zavisi od slatkiša.

Pivo

Čuvanje piva na sobnoj temperaturi nije nužno loše po vaše pivo, ali ga može brže pokvariti. Posle otprilike, četiri meseca, toplota, svetlost i vazduh mogu da prođu kroz čepove flaša.

"Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje i razvoj neprijatnih ukusa", navodi se u izjavi za  craftbeer.com, program koji je sertifikovao "Cicerone", obrazovna služba za stručnjake za pivo.

Foto: Unsplash

"Sladištenje u frižideru je najbolje za sva piva u svakom trenutku."

Čaj

Kesice čaja trebalo bi iskoristiti u roku od godinu dana, jer će ulja u čaju ostariti i vaš jutarnji čaj će imati jako loš ukus. Isto važi i za zrna kafe.

Foto: Unsplash

Braon šećer

Otovrena vreća smeđeg šećera ima tendenciju da se osuši i stvrdne od izlaganja vazduhu nakon četiri meseca u vašoj ostavi. Da biste sprečili da se ovo dogodi ubacite smeđi šećer u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu.

Povrće u konzervi

Možda mislite da konzervirano povrće može da traje ceo život, ali što duže stoji na vašoj polici, veća je verovatnoća da će se tekstura konzerve pokvariti i vašem povrću dati metalni, limeni ukus. Na primer, konzerve sa visokim sadržajem kiseline kao što su kiseli krastavci mogu trajati 12 do 18 meseci, dok konzervirano povrće sa niskim sadržajem kiseline, poput kukuruza, može trajati do pet godina.

Pročitajte još: Evo kako PRAVILNO ZALEDITI MALINE: Sačuvajte sve korisne i hranljive materije

Maslinovo ulje

Svetlost i toplota nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne bi trebalo da se razbolite od stare flaše maslinovog ulja, ali otvorena boca stvari može imati malo mirisa nakon šest meseci. Ako ne koristite često maslinovo ulje, kupite samo malu bočicu da biste je mogli iskoristiti pre nego što se ukus pokvari.

Foto: Unsplash

Braon pirinač

Iako je smeđi pirinač malo zdravija alternativa belom pirinču, ne traje ni približno toliko u ostavi.

"Sa smeđim pirinčem, u sloju mekinja nalazi se ulje“, rekao je Siverson za INSIDER. „Kada to ulje užegli, smeđi pirinač ima kraći rok trajanja od oko šest meseci. Možete ga čuvati u zamrzivaču do godinu dana."

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU