Tri razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo više BANANA
Banane su prirodno bogate ugljenim hidratima i šećerima u poređenju sa većinom drugog voća, uz to bogate su vlaknima koja pospešuju metabolizam, kao i kalijumom koji podržava hidrataciju.
Pročitajte još: Kako da izaberemo najukusniju dinju? Pratite četiri koraka
Sadrže oko 30 grama ugljenih hidrata i 14 grama šećera, takođe imaju 1 gram proteina, 3 grama vlakana i manje od 1 grama masti. Imaju 375 mg kalijuma, magnezijum (32 mg), vitamin C (14 mg) i vitamin B6 (0,24 mg), piše Real Simple.
Prednosti banana
Bogate elektrolitom kalijuma
Banane su odličan izvor kalijuma, minerala koji je neophodan za mnoge telesne funkcije. Jedan od glavnih razloga zašto nam je potreban kalijum je da regulišemo ravnotežu tečnosti u našim telima. Smatra se i da kalijum snižava krvni pritisak, jača kosti i promoviše pravilnu funkciju mišića.
Vlakna za zdravo varenje
Banane sadrže rastvorljiva vlakna koja vezuju kalorije i masti u stomaku i crevima i izvlače ih iz tela pre nego što uđu u krvotok. U ovom slučaju bolje su zrele banane jer sadrže više skroba.
Pročitajte još: Odličan su deo svake dijete: Zašto bi TIKVICE trebalo da budu na vašoj letnjoj trpezi?
Pružaju obilje vitamina B6
Pored svih ostalih prednosti banane su i odličan izvor vitamina B6. Jedna banana srednje veličine može da obezbedi oko četvrtinu vaših dnevnih potreba za vitaminom B6.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU