Recept iz BAKINE KUHINJE: Napravite SARME u nekoliko koraka (FOTO/VIDEO)

Kristina LJubisavljević

23. 06. 2022. 000000 12:00

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje stiže nam prdlog za ukusan ručak.

Potrebno je:

  • 1 glavica slatkog kupusa
  • 1 lonče od 100gr pirinča
  • 1 veća šargarepa
  • veza mladog crnog luka
  • 1 mladi krompir
  • 100 ml kuvanog paradajza
  • 2 kašičice brašna
  • 1 svež paradajz
  • crvena mlevena paprika
  • beli luk
  • biber, so
  • peršunov list
  • ulje

Foto: privatna arhiva

Priprema:

U dublju šerpu staviti izdubljeni kupus i kuvati 5 minuta, pa hvataljkom odvojiti listove i ohladiti. Skinuti nožem koren i naši listovi su spremni za spremanje najbolje posne sarme.

Pročitajte još: Isprobajte nešto sasvim drugačije: Čorbasta boranija bez zaprške i brašna (RECEPT/VIDEO)

Iseckati sitno crni luk, dodati seckanu šargarepu, pa propržiti, dodati opran pirinča, krompir, secen paradajz na kockice, beli luk, biber, papriku crvenu mlevenu i izjednačiti. List raširiti na dasku staviti punu kašiku nadeva, saviti ivice i uviti sarmu spravljajući list da sarma bude što tvrđe uvijena.

Tepsiju podmazati, pa ređati sarmice. Uzeto 300 ml tečnosti gde se kuvao kupus, pa ubaciti 2 kašičice brašna i žicom promućkati.

Foto: privatna arhiva

Dodati 100 ml duvanog paradajza, pa preliti sarmice. Još malo premazati uljem i peći u rerni na 220 stepeni C oko 50-60 minuta. 

Možete je pokriti do polovine, pa otkriti da zarumene. Uživajte!

BONUS VIDEO