Koje voće i povrće ima najmanje, a koje najviše PESTICIDA: Pet načina da uklonite veliki deo ovih otrova sa namirnica
Pesticidi, koji se koriste za zaštitu bilja od raznih bolesti, uglavnom su proizvodi hemijskog ili biološkom porekla. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određene grupe otrova i predstavljaju potencijalnu opanost po ljudski organizam.
Ako se nađu u našem telu u većim količinama, ovi otrovi mogu da doprinesu nastanku različitih vrsta karcinoma, autizma kod dece, poremećaja pažnje, dijabetesa i sl. Ove rezultate pokazala su i brojna sprovedena istraživanja.
Pročitajte još: Idealan za čišćenje organizma od toksina i gubitak težine: Detoks napitak koji čini čuda
Voće i povrće na kom ostaje najviše pesticida:
- jagode, spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, paradajz i celer
Voće i povrće na kom ostaje najmanje pesticida:
- avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, kivi, slatki grašak (smrznuti), kupus, pečurke, mango, dinje, lubenice i batat
Koje mere opreza preduzeti?
1. Temeljno isperite voće i povrće vodom - Poželjno je da određeno voće i povrće isperete temljno u više voda, očistite pomoću sunđera ili da ogulite koru. Tako ćete biti sigurniji da ste uklonili više nepoželjnog otrova.
2. Kuvanje ili pečenje određenih namirnica - tako ćete biti sigurniji da ste otklonili višak pesticida
3. Uklanjanje masti - kada je reč o mesu, višak otrova može se koncentrisati u masnom delu, pa je poželjno tu mast ukloniti pre spremanja.
Pročitajte još: Magično dejstvo BELOG LUKA: Zalečite upalu uha pomoćnu ove moćne namirnice
4. Uklonite kožicu kod riba - iz istih razloga kao i kod prethodne mere opreza.
5. Odvojite mast i ulje iz supe - takođe je reč o mestima gde se koncentriše više štetnih materija.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU