Koje voće i povrće ima najmanje, a koje najviše PESTICIDA: Pet načina da uklonite veliki deo ovih otrova sa namirnica

Foto: Unsplash
Pesticidi, koji se koriste za zaštitu bilja od raznih bolesti, uglavnom su proizvodi hemijskog ili biološkom porekla. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određene grupe otrova i predstavljaju potencijalnu opanost po ljudski organizam.
Ako se nađu u našem telu u većim količinama, ovi otrovi mogu da doprinesu nastanku različitih vrsta karcinoma, autizma kod dece, poremećaja pažnje, dijabetesa i sl. Ove rezultate pokazala su i brojna sprovedena istraživanja.
Pročitajte još: Idealan za čišćenje organizma od toksina i gubitak težine: Detoks napitak koji čini čuda
Voće i povrće na kom ostaje najviše pesticida:
- jagode, spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, paradajz i celer
Voće i povrće na kom ostaje najmanje pesticida:
- avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, kivi, slatki grašak (smrznuti), kupus, pečurke, mango, dinje, lubenice i batat
Koje mere opreza preduzeti?
1. Temeljno isperite voće i povrće vodom - Poželjno je da određeno voće i povrće isperete temljno u više voda, očistite pomoću sunđera ili da ogulite koru. Tako ćete biti sigurniji da ste uklonili više nepoželjnog otrova.
2. Kuvanje ili pečenje određenih namirnica - tako ćete biti sigurniji da ste otklonili višak pesticida
3. Uklanjanje masti - kada je reč o mesu, višak otrova može se koncentrisati u masnom delu, pa je poželjno tu mast ukloniti pre spremanja.
Pročitajte još: Magično dejstvo BELOG LUKA: Zalečite upalu uha pomoćnu ove moćne namirnice
4. Uklonite kožicu kod riba - iz istih razloga kao i kod prethodne mere opreza.
5. Odvojite mast i ulje iz supe - takođe je reč o mestima gde se koncentriše više štetnih materija.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU