Baka Jelin specijalitet koji morate da probate: Penasta i mekana pogača sa pireom (RECEPT/VIDEO)
09. 06. 2022. 000000 08:40
Iz bakine kuhinje, ovog puta nam stiže toliko mekana pogača sa pireom, da ćete poželeti često da je spremate.
Potrebno je:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 100 gr kvasca svežeg
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 350 gr brašna
- 300 gr krompira
Pročitajte još: Čoko-srca: Kolačići koji se tope u ustima (RECEPT)
Priprema:
- U mlaku vodu dodati šećer i izmrviti kvasac pa izmešati. Ostaviti da zapeni. Sipati u vanglicu, dodati mlako mleko pa dodati ulje i brašno i na kraju soli.
- Zamesiti mekše testo i ostaviti da odmara 30 minuta. U šerpu skuvati krompir, ocediti pa dodati soli malo mleka pa izmiksati da bude penast i prohladiti.Testo istresti na sto pa ga malo obraditi rukama u lopticu.
- Pokriti da odstoji 5-6 minuta. Razviti u veći pravougaonik, pa na sredinu staviti pire i saviti stranice i ušuškati da se pire ne vidi.
- Rukama razviti testo veličine pleh tanko oko 2 prsta. Pokriti da odstoji. Kad testo nadođe premazati malo maslinovim uljem, pa rukama i prstima napraviti udubljenja.
- Po želji premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni oko 30 min. Služiti toplu. Penasta mekana vrhunska,
Bonus video: