Ovo su letnje namirnice zbog kojih nećete BITI ŽEDNI i koje će vas ZAŠTITI OD VIRUSA tokom toplijih dana

05. 06. 2022. 000000 17:30

Foto: Pixabay

Dehidratacija tokom vrelih letnjih dana najopasnije ja po organizam. Iako se hidriramo putem konzumacije vode, najbitnije je da hranu prilagodimo visokim dnevnim temperaturama i svoj organizam prilagodimo vremenskim uslovima. 

Pročitajte još:  Maša Terzić proslavila rođendan bez izabranika? Neposredno pred porođaj organizovala proslavu, a Zvezdan je izjavio ovo (FOTO)

Preporuke od 8 čaša vode, pa i neke čaše više, kada su napolju tropske temperature, ostaju i dalje na snazi. Unos zdravih namirnica bogatih vodom, je najmanje što možete da uradite za svoje zdravlje i sprečite, kako naglašavaju doktori, razvoj nekih bubrežnih bolesti ili ublažite probleme sa dijabetesom.

Pročitajte još: Samo održavanje bazena košta kao MANJI STAN U BEOGRADU: Zavirite u dom fudbalera Nemanje Matića i njegove supruge (FOTO)

Hrana koju jedemo je veoma bitna i za održavanje balansa vode u telu. Smatra se da ishrana bogata voćem i povrćem može zadovoljiti oko 20 odsto dnevnih potreba za vodom. Imajte na umu da neke namirnice sadrže veće količine vode. Takođe, najbolje je voće i povrće, ako je moguće jesti u sirovom stanju, jer tokom kuvanja može izgubiti značajan procenat vode.

Pročitajte još: Radost u domu Lidije Vukićević: NJen naslednik podelio važnu vest (FOTO)

Pet namirnica protiv dehidratacije organizma

Krastavci

Krastavci su pravi izvor vode, koje ima čak 95 odsto u ovom povrću. Od krastavca se mogu praviti razne salate koje možete začiniti na najrazličitije načine. Najviše minerala i vitamina ima u krastavcima koji se ne ljušte, ipak, savet je da ih dobro operete i oljuštite pre pripreme.

Lubenica

Lubenica je neizbežan deo letnje trpeze, ima malo kalorija svega 46 u jednoj porciji i puno vode. Može se jesti samostalno ili kao delo nekih voćnih salata. Rashlađena lubenica će sigurno utoliti žeđ i u najvrelijem letnjem danu.

Dinja

Lubenica jeste najpopularnija letnja poslastica, ali ni dinja ne zaostaje za njom. Porcija dinje, jedna šolja sadrži oko 427 miligrama (mg) kalijuma, koji je elektrolit i bitan za balans vode u telu. Dinju možete jesti samostalno, kao deo voćnih salata ili smutija.

Jagode

Slatke i crvene jagode su odličan izvor vitamina C, ali i riznica vode, ima je 91 odsto u ovom voću. Najbolje je jesti ih samostalno, pa potom kao deo voćne salate.

Zelena salata

Sve vrste zelene salate, uključujući i spanać imaju dosta vode. Smatra se da je 95 odsto ovog povrća voda. Upotreba zelene salate u kuhinji je široka, može biti dodatak nekog sendviča, može se samostalno jesti sa malo maslinovog ulja i limuna, ili kao deo obrok salata.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU