Povrće na roštilju: Trikovi spremanja za najlepši ukus

Kristina LJubisavljević

30. 05. 2022. 000000 09:40

Foto: pixabay

Navika je da na roštilju spremamo meso, ali možemo da pripremimo i povrće.

Pročitajte još: HURGADA ILI KIPAR sa Wayout-om - Definitivno pravi izbor i najbolji odnos cene i kvaliteta (FOTO)

- LJudi kada pomisle na roštilj vide meso, ali mislim da se povrće zapravo najviše transformiše na roštilju. Povrće ima visok sadržaj vode, tako da korišćenjem metode suve toplote kao što je pečenje na roštilju, pojačavate i koncentrišete ukuse povrća tako što ćete da izvučete vodu i karamelizovati spoljašnjost - kaže Džulija Tejlor-Braun, šef kuhinje, prenosi Real Simple.

Možete da stavite sve povrće, ali kulinari najviše preporučuju patlidžan, špargle, pečurke, šargarepe, brokoli i tanko isečeni krompir.  Drveni ugalj pomaže povrću da se dimi i da još više dobije na lepom ukusu.

Pročitajte još: Dva razloga zbog kojih ČOKOLADU ne treba da čuvamo u frižideru: Vreme je da menjamo navike

Kako se sprema povrće na roštilju?

Prvo operite i osušite povrće. Vlaga stvara paru, što znači da će bilo koja voda na površini povrća da ga učini više kašastim nego hrskavim. Zatim odlučite da li povrće pečete na roštilju celo, prepolovljeno ili isečeno. Veće povrće, poput karfiola, treba da isečete kako bi se brže spremilo.

- Uspeh sa povrćem na žaru počinje od toga kako ga isečete za roštilj.  Začinite solju, biberom i bilo kojim začinima po želji. Ostavite povrće da odstoji najmanje 10 minuta pa do sat vremena, a onda ponovo osušite, ako je potrebno. Sada je vreme da svoje povrće stavite u ulje ili marinadu, ako želite, ali znajte da će većina ukusa nestati tokom spremanja. Preliv je najbolje staviti nakon pečenja, kada je reč o pripremama na roštilju. Zagrejte roštilj na srednju ili srednje jaku vatru i premažite rešetke uljem. Stavite povrće na rešetke i ostavite da se peče. Proveravajte da li je gotovo svakih nekoliko minuta, okrećući kada rešetke roštilja dostignu tamni trag - savetuje Tejlor Braun.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU