KAPONATA ZA RUČAK: Mediteransko jelo punog ukusa koje prija i balkanskom senzibilitetu (RECEPT)
Ova autentična kaponata je negde između čorbe i salate. Slatko-kisele patlidžane mešate sa slanim maslinama, kaparima i pikantnim paradajzom. Najbolje je jesti na sobnoj temperaturi ili samo toplo, ovo je naš ručak iz snova, poslužen sa hrskavim hlebom.
Sastojci
- 4 srednja patlidžana, iseckana na kockice veličine 2 cm
- soli i sveže mlevenog crnog bibera
- 3-4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 luk, seckani
- 2 štapića celera, iseckana
- 400 g seckanog paradajza
- 100 g zelenih maslina
- 3 kašike kapara, oceđenih i iseckanih
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 1½ kašike šećera, ili po ukusu
- šaka peršuna, seckanog
- ekstra devičansko maslinovo ulje
Pročitajte još: LAST MINUTE AKCIJA - PRAVA ATRAKCIJA U WAYOUT-U
Priprema
Patlidžane posolite i ostavite da se ocede u cedilu 30 minuta.
Zagrejte malo maslinovog ulja u većem tiganju i pržite patlidžan na umerenoj vatri 10 minuta. Kada omekša i porumeni, ostavite sa strane. Možda ćete to morati da radite u serijama.
U tiganju zagrejte preostalo maslinovo ulje i lagano propržite luk i celer dok ne omekšaju i ne postanu providni, ali ne da porumene. Dodajte paradajz, masline i kapare, začinite solju i sveže mlevenim crnim biberom i kuvajte 20 minuta dok se smesa ne zgusne.
Pročitajte još: Recept za PROLEĆNO PEČENO PILE: Sve se pravi u "JEDNOM LONCU", a kombinacija će vas oduševiti
U posebnoj posudi pomešajte crveno vinsko sirće i šećer. Dodajte ovo u tiganj sa patlidžanom i kuvajte 10 minuta. Gotov je kada se crno vinsko sirće upije.
Prebacite kaponatu u veću činiju, dodajte seckani peršun i dobro promešajte. Prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem za serviranje. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
BONUS VIDEO: