SAVETI ROŠTILJ MAJSTORA: So isušuje meso, a evo koja je PRAVILNA RAZMERA sastojaka kada pravite marinadu
Zlata vredni saveti pred prvi maj. Ako ih primenite, bićete heroj roštilja i pobraćete sve pohvale.
Kada se napravi pravilno, marinada dodaje sjajan ukus mesu i povrću. Marinada je odličan način da meso učinimo ukusnijim i mekšim, ali ako meso mariniramo nepravilno, napravićemo potpunu propast - kaže poznati roštilj majstor Rej Lemp i dodaje da su odnosi sastojaka, vreme i tehnika ključni faktori koji prave razliku između gnjecavog ili suvog komada mesa, punog ukusa ili njegovog potpunog odsustva.
Marinada je, u suštini, mešavina soli, kiseline i masnoće.
Svaka vrsta mesa zahteva drugi odnos ova tri sastojka. So će suvljim komadima mesa omogućiti da ostanu duže sočni, ali ako "omašite", druge komade mesa ćete uništiti.
Pročitajte još: TRI MARINADE za savršen roštilj - Klasika, Teksas ili Egzotika, izbor je vaš!
"Ova tečnost može da bude veoma jednostavna, ili kompleksna, puna aromatičnih sastojaka. Najvažnije je da mesu doda ukus, a tu na scenu stupa so. Prava količina aktivira ukus mesa, ali previše soli izvlači tečnost i usoljava meso", rekao je on.
"Zlatna razmera je - dve šolje ulja, pola šolje kiseline i jedna kašičica soli", kaže Kristofer Arturo, instruktor na Kulinarskom institutu.
Foto: Unsplash
Masniji komad govedine, recimo, mnogo će bolje proći u marinadi sa više kiseline i soli. I obrnuto, nemasniji komad zahteva više masnoće, a manje kiseline i soli.
"Ako marinirate svinjetinu, nemojte napraviti grešku. Pomislićete, svinjetina je masnija, već ima ukus i nećete dodati dovoljno kiseline. Ali ona je ključna kako bi omekšala vlakna mesa i učinila ga sočnijim", rekao je Arturo.
Ako marinirate ribu, so dodajte bukvalno u poslednjih nekoliko minuta, jer je meso ribe delikatnije i brzo će se raspasti ako se marinira koliko i crveno meso.
"Nemojte staviti sok limuna, već izrendajte koricu. Na taj način dobićete ukus i aromu, a kiselina neće 'skuvati' nežno meso ribe", rekao je on.
Pročitajte još: Travelland SENZACIJA: Luksuzni hoteli na Sitoniji na popustu do 30.4.
"U marinadu stavite maslinovo ili suncokretovo ulje, potom sok limuna, ili jogurt, sok narandže ili čak paradajza. Eksperimentišite sa ukusima, a stavite i aromatične travke i začine po izboru", rekla je kuvarica Star Mej.
"Ako vam se ukus ne dopada dok probate marinadu, neće vam se dopasti ni meso koje je u njoj odležalo. Dodajte ukus zdrobljenim belim lukom, isečenim zelenim začinima, izrendanim đumbirom i drugim mirisnim sastojcima", rekao je kuvar Endrju Lim.
BONUS VIDEO: