JELENA ĐOKOVIĆ UPOZNALA ČUVENOG GURUA: Ovo su njegovih 7 osnovnih principa ishrane za dugovečan život
Sadguru, koga na Instagramu prati 7,7 miliona ljudi, prolazio je kroz Beograd i iskoristio je priliku da upozna suprugu najboljeg tenisera sveta, koja se odazvala njegovom pozivu da se podigne svest o očuvanju zemljišta.
- Danas je kroz Beograd prošao Sadguru i pričao o bitnosti očuvanja zemljišta jer postaje sve više osiromašeno. Naše voće, povrće i žitarice koje uzgajamo i jedemo nemaju više istu nutritivnu vrednost kao nekada… danas nam treba 8 pomorandži da zamene onu jednu sočnu od pre samo 10 godina.
- Zbog toga nas poziva da mu se pridružimo u njegovoj kampanji podizanja svesti o bitnosti očuvanja zemljišta i naravno, poziva nas da promenimo navike zarad našeg zdravlja, a i zdravlja naše dece i planete. Ja sam se rado odazvala pozivu i sa velikom zahvalnošću ga ispratila dalje… ima još 75 dana vožnje motorom da stigne do Indije - napisala je Jelena uz fotografiju sa indijskim guruom.
Pročitajte još: SUPENA KAŠIKA VLAŠCA ZA JAKE KOSTI: Sadrži najvažnije vitamine, a evo kako je najbolje da ga spremite (RECEPT)
Pravo ime ovog čuvenog gurua je Jagadiš "Jagi" Vasudev. U Indiji podučava jogu od osamdesetih godina prošlog veka, ljudi širom sveta već godinama upijaju njegove mudrosti, a posebno savete koji se tiču načina ishrane.
Za vas smo izdvojili nekoliko najvažnijih savata Sadgurua za zdrav i dugovečan život.
"Kvalitet našeg tela zavisi od hrane koju jedemo"
Da bi naša mašina optimalno funkcionisala, potrebna joj je odgovarajuća vrsta goriva. Telo samo najbolje zna kakva će mu hrana obezbediti neophodnu energiju. Zato treba da ga posmatramo i osluškujemo, kako bismo svesno pronašli ravnotežu u ishrani. Današnjem čoveku su potrebni brz i funkcionalan um i fizička i mentalna uravnoteženost, a Sadguru naglašava da telo i mozak najbolje funkcionišu kada je stomak prazan. Hrana ne treba da bude naša opsesija, ali valja da joj pristupamo s poštovanjem i sa pozitivnim emocijama.
Naš sistem organa za varenje sličan je probavnom traktu biljojeda. Zato moramo da jedemo svakog dana, temeljno žvaćući hranu, kao i da se odmaramo u određeno vreme. Kada mešamo razne vrste hrane, želudac se zbuni, pa proizvodi i kiseline i baze. One se međusobno poništavaju, te probavni sokovi gube svoju delotvornost. Zato hrana ostaje dugo u želucu i slabi sposobnost ćelijskog obnavljanja.
Pročitajte još: GERANIJUM ZA KOŽU, KOSU I ZDRAVLJE: Magična biljka koja u Srbiji raste kao korov
To uzrokuje tromost u energetskom sistemu. Čovekov sistem prolazi kroz ciklus od 40–48 dana (mandala), tokom koga postoje tri dana u kojima nam nije potrebna hrana. Kada redovno praktikujemo post, mi naš način ishrane menjamo iz prinudnog u svestan postupak i oslobađamo se poistovećenosti sa fizičkim telom.
Do tridesete godine preporučuju se tri obroka dnevno, a posle tridesete dva. Hrana treba u roku od dva i po sata da napusti želudac, a u roku od 12–18 sati da potpuno izađe iz organizma (to nam obezbeđuje više energije i živosti). Kašika gi maslaca nekoliko minuta pre obroka čisti i obnavlja probavni trakt. Hranu ne treba uništavati kuvanjem.
U ishranu treba postepeno uvoditi svežu hranu. Svi koji žele da budu aktivni 16–18 sati, treba da konzumiraju 50 odsto sveže hrane i 50 odsto kuvane. Voće se najlakše vari, to svi ljudi instinktivno znaju.
Budući da su koncentrat života, semenke imaju ogromnu hranljivu i energetsku vrednost. Pre upotrebe treba ih potopiti u vodu na 6–8 sati (da bi se isprale potencijalno toksične hemijske supstance koje se nalaze u ljusci).
Riba je bolji izbor od mesa. Lako je svarljiva i hranljiva, a njen "kod" najlakše možemo da dešifrujemo i integrišemo u sopstveni sistem.
BONUS VIDEO: